Anders aansluiten en ander gebruik

Laden via perscontainers

Gekozen oplossing

Bij een pilot in Amsterdam is een openbaar laadpunt aangesloten op de bestaande netaansluiting van een perscontainer, ter hoogte van de Rietwijkerstraat 30. Uit de pilot bleek dat het technisch mogelijk is laadpalen en ondergronds persen op één standaard aansluiting te laten werken. Inmiddels is de technologie om stroom te balanceren zo algemeen dat het geen probleem is de stroomafname van meerdere gebruikers zo te reguleren dat een aansluiting nooit overbelast wordt.

De pilot heeft desondanks geen vervolg gekregen, omdat de structuur van verantwoordelijkheden en belangen dit lastig maakt. De technisch verantwoordelijke voor de performance van de laadpalen wordt bijvoorbeeld afgerekend op downtime, en gecombineerde aansluitingen zijn daarbij een risico.

Het succes van de pilot kan wel kansen bieden voor situaties met één eigenaar achter de meter. Dat gebeurt steeds vaker. Een voorbeeld: in een woning kunnen een inductieplaat en een laadpunt balanceren, om te voorkomen dat er overbelasting optreedt. Hiervoor kan een module in de meterkast worden gebouwd.

Betrokken partijen bij de pilot waren Nuon, Heijmans, EV-Box, Sidcon en gemeente Amsterdam.

Stel hier uw vraag over dit project 

Do’s

Begin het traject met het toetsen van technische haalbaarheid in de praktijk op een bestaande locatie. Hierdoor kan zonder groot risico voor alle betrokken partijen een analyse worden gemaakt van de praktische uitdagingen. Ook kan gekeken worden of de proef kans van slagen heeft. Als het lukt de netaansluiting te combineren zonder dat dit voor problemen zorgt bij de perscontainer of het laadobject, kan de locatie operationeel worden gemonitord (functioneren en data).

Bepaal pas in het tweede deel van het traject de vervolgstappen op contractueel, juridisch en administratief vlak. Deze aanpak helpt obstakels bij het opzetten van de pilot bij aanvang van het project voorkomen.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit project?

Wij informeren u als er nieuws is.
Velden met een * zijn verplicht