Ondergronds laden

Laadpunt in de stoep

  • LocatieVenlo
  • Looptijdoorspronkelijk tot maart 2019, pilot met een jaar verlengd
  • OplossingLaadpunt in de stoep
  • ContactpersoonWard Stevens
  • Type projectPilot
  • E-mailadresw.stevens@venlo.nl

Gekozen oplossing

In mei 2018 is in Venlo de Streetplug officieel in gebruik genomen. Een nieuwe laadoplossing die geïntegreerd is in de stoep en ongeveer twee stoeptegels groot is. Het laadpunt komt omhoog bij gebruik. De eerste twee openbare Streetplugs zijn geïnstalleerd aan de Prinses Beatrixstraat 17 (Venlo centrum) en de Karel V Laan 19 (Venlo-Oost). Het gaat om een voorlopige proefopstelling om te testen hoe het systeem werkt.

Doel is het creëren van een positief straatbeeld via een veilig geïntegreerd oplaadpunt in de grond dat nauwelijks opvalt. Hierbij is o.a. rekening gehouden met regenwater, overstromingen, obstakels in het trottoir en de elektriciteitsaansluiting. Met een speciale app kun je de Streetplug vinden, aanzetten en de stroom betalen.

Gemeente Venlo startte in 2016 het project waarbij circa 18 laadpaalaanvragers zijn bevraagd. Tijdens de proefperiode komen er maximaal vier Streetplugs.
De eerste laadpunten zijn in de vorm van een pre-serie 2 geleverd en geïnstalleerd. Het startup bedrijf Streetplug levert het product, zorgt voor de installatie en het backoffice-systeem. Het laadpunt wordt aangesloten via de huisaansluiting van de aanvrager van het laadpunt en is publiek toegankelijk.

Tijdens de eerste pilotperiode waren er technische mankementen, die inmiddels ondervangen lijken te zijn. Daarom is de pilot verlengd.

Op beide locaties is ervoor gekozen om geen bebording te plaatsen, omdat de Streetplug juist is bedoeld om minder objecten in de openbare ruimte te hebben. Hoe de laadmogelijkheid dan toch herkenbaar kan zijn, is een vraag die wordt meegenomen bij de verlenging van de pilot.

Stel hier uw vraag over dit project 

Do’s

Informeer omwonenden goed, juist bij zo’n nieuw fenomeen. Tijdens de pilot bleek dat bewoners niet goed begrepen wat de bedoeling was, en dat leverde weerstand op. De gemeente heeft vervolgens het initiatief genomen om in een bewonersbrief meer uitleg te geven.

Zorg voor goede juridische contracten. In de pilot gaat het om een huisaansluiting die publiek toegankelijk is. Dat vraagt om duidelijke juridische afspraken.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit project?

Wij informeren u als er nieuws is.
Velden met een * zijn verplicht