Anders aansluiten en ander gebruik

Laadpaal vervangt aggregaat bij bouw

Gekozen oplossing

In Utrecht is een laadpaal op een bouwplaats in gebruik genomen als aggregaat. Er worden rioolwerkzaamheden uitgevoerd en de laadpaal voorziet de bemalingspompen van stroom. Hierdoor is geen aggregaat op diesel meer nodig. De laadpaal was al aanwezig op het terrein. Om de stroom af te kunnen nemen, is een verloopkabel nodig tussen paal en pomp. Daarna is het een kwestie van inpluggen en de laadsessie starten met een laadpas. Bewoners ervaren minder overlast omdat er geen aggregaat meer ronkt, voor de aannemer is het gebruik eenvoudig en kostenbesparend, en er is minder luchtvervuiling. Het gebruik is tot stand gekomen in samenwerking met de Charge Point Operator (CPO).

Do’s

  • Overleg in een vroeg stadium met de CPO over deze manier om de laadpaal te gebruiken. Vanwege de gegarandeerde en continue stroomafname zullen de meeste CPO’s voor dit gebruik openstaan, maar sommige CPO’s hebben dit gebruik in hun voorwaarden uitgesloten.
  • Het gebruik van laadpalen als aggregaat is maatwerk. Beoordeel dus samen met de aannemer de situatie. Voor werktuigen waarbij continue stroomvoorziening op laag vermogen nodig is, zoals bij bemalingspompen, werkt het uitstekend.
  • Als je het gebruik van laadpalen als aggregaat wilt opnemen in beleid, is het goed om daar meerdere gemeentelijke afdelingen bij te betrekken. Denk aan de afdelingen mobiliteit, duurzaamheid en stadswerken.

Don’ts

  • Op dit moment zijn er nog geen vergrendelde verloopkabels beschikbaar. De kabel kan dus makkelijk worden losgekoppeld van de laadpaal. Het gebruik van laadpalen met een niet- vergrendelde krachtstoomkoppeling is buiten het bouwterrein in de openbare ruimte niet toegestaan.
Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit project?

Wij informeren u als er nieuws is.
Velden met een * zijn verplicht