Ondergronds laden

Inductieladen

  • LocatieRotterdam
  • OplossingInductieladen
  • Type projectPilot

Gekozen oplossing

Gemeente Rotterdam heeft een pilot uitgevoerd met inductieladen. Daarvoor zijn twee voertuigen, een Nissan Leaf en een Peugeot iOn, omgebouwd om contactloos te kunnen laden. Als de omgebouwde auto boven de inductieplaat wordt gezet, kan het laden direct beginnen. De auto communiceert via een bluetooth-verbinding met de inductieplaat. Daardoor zijn geen laadpalen en kabels meer nodig. De netaansluiting is in de pilot nog wel in een aparte kast boven de grond geplaatst.

De pilot heeft duidelijk gemaakt dat inductieladen technisch goed haalbaar is. Het belangrijkste leerpunt is echter dat de techniek nog niet ver genoeg is gevorderd om op grotere schaal toe te passen. Inductieladen is wellicht een oplossing voor de verdere toekomst, als ook autonoom rijden verder is ontwikkeld.

Deelnemers aan de pilot: gemeente Rotterdam, ElaadNL, ANWB, HEVO Power, ENGIE, EV-Box en de technische universiteiten Delft en Eindhoven

Do’s

Op dit moment is er nog geen inductieplaat voor de openbare ruimte beschikbaar. Eenvoudige betaalbare inductiesystemen voor de private ruimte kunnen op termijn geschikt gemaakt worden voor de openbare ruimte.

Don’ts

Objecten mogen niet over kabels en leidingen worden geplaatst. Hierdoor moeten kabels en leidingen vaak verplaatst worden om een inductielaadpunt te realiseren.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit project?

Wij informeren u als er nieuws is.
Velden met een * zijn verplicht